Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Γλυπτική για μικρά παιδιά

  
Ένας πολύ αγαπημένος και αξιόλογος καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο έλεγε πως η εφημερίδα και η κόλλα είναι τα καλύτερα και τα πιο χρήσιμα υλικά στα εικαστικά. Ομολογώ πως τότε δεν είχα δώσει σημασία στα λόγια του γιατί μαγευόμουν από πιο πολύπλοκα και ακριβά υλικά.
Τώρα, συμμερίζομαι απόλυτα την άποψή του για τα δύο αυτά υλικά. Θεωρώ οτι με εφημερίδες και κόλλα, ειδικά με ατλακόλ, μπορείς να κάνεις εξαιρετική δουλειά με παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.
Υπάρχουν δύο πολύ καλές τεχνικές για να δουλέψεις με εφημερίδα.
Στη μία περίπτωση χρησιμοποιείτε εφημερίδες σε πολύ μικρά κομμάτια (σαν ψηφίδες) και ατλακόλ τοποθετημένη σε κουβαδάκι για μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση. Η ατλακόλ είναι άσπρη κόλλα σε ρευστή μορφή που μόλις στεγνώσει γίνεται διαφανής. Χρησιμοποιείστε πινέλο για την ατλακόλ και δοκιμάστε να μεταμορφώσετε όποιο αντικείμενο θέλετε. Περάστε μία στρώση με ατλακόλ στο αντικείμενο και στη συνέχεια κολλήστε τα κομμάτια της εφημερίδας. Μόλις στεγνώσει η στρώση με την εφημερίδα, χρησιμοποιείστε τέμπερες για να "ζωντανέψετε" το αντικείμενό σας!
Στη εικόνα βλέπετε μία ομαδικά κατασκευή προνηπίων αφιερωμένη στο περιβάλλον:



Στη χαρτοσακούλα κολλήσαμε κομματάκια εφημερίδας τα οποία επιλέξαμε να μη βάψουμε. Μέσα στη σακούλα βλέπετε συσκευασίες προϊόντων που μεταμορφώθηκαν από τα ίδια τα παιδιά με την παραπάνω τεχνική. Στη συνέχεια κόλλησα τις συσκευασίες με πιστολάκι σιλικόνης μέσα στη σακούλα.

Μια άλλη τεχνική για να κάνετε γλυπτική με τους μαθητές σας είναι να χρησιμοποιήσετε εφημερίδες και χαρτοταινία:
Ετοιμάζετε έναν όγκο από τσαλακωμένες εφημερίδες και τον τυλίγετε με χαρτοταινία.
Ετοιμάζετε κι άλλους τέτοιους όγκους ανάλογα με αυτό που σχεδιάζετε να κατασκευάσετε.
Κολλάτε με χαρτοταινία τα κομμάτια της κατασκευής σας για να δώσετε μορφή στην κατασκευή σας.
Ζωγραφίζετε με τέμπερες πάνω στη χαρτοταινία τα χαρακτηριστικά της φιγούρας σας.
Καλή επιτυχία!












1 σχόλιο: