Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Το κουκλοθέατρο για το μικρό παιδίΓια μένα, το κουκλοθέατρο αποτελεί την πιο ιδανική μορφή "θεάματος" για ένα μικρό παιδί κι αυτό γιατί θεωρώ την κούκλα ένα είδος μαγικού ραβδιού που πανεύκολα κάνει μαγικό τον κόσμο του παιδιού. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο μαγικό κόσμο του συμβολικού παιχνιδιού που βασιλεύει στην προσχολική ηλικία: Τα παιδιά "κάνουν" τους δράκους, τις βασίλισσες, τους πειρατές και ό, τι άλλο βάλει ο νους τους. Αυτό μπορούν να το κάνουν και χωρίς την κούκλα στα χέρια τους.
Η κούκλα, όμως, δίνει μια άλλη διάσταση στην παιδική και αθώα ύπαρξη. Ξεδιπλώνει την προσωπικότητα του παιδιού, ξυπνά το μυαλό του, οργανώνει τη σκέψη του και το λόγο του, κερδίζει το συνομήλικο κοινό του παιδιού- παίκτη κουκλοθεάτρου γεμίζοντας το παιδί με αυτοπεποίθηση. 
Όλα αυτά συμβαίνουν όταν το ίδιο το παιδί παίζει κουκλοθέατρο. Είναι, πραγματικά, μια σπάνια έκρηξη πληροφοριών για το παιδί- παίκτη που με εντυπωσιάζει κάθε φορά που παρακολουθώ μαθητή μου να παίζει κουκλοθέατρο.
Τι συμβαίνει, τώρα, με τα παιδιά που παρακολουθούν μια κουκλοθεατρική παράσταση; 
Σκεφτείτε τους εαυτούς σας ως θεατές. Παρακολουθείτε με το ίδιο ενδιαφέρον κάτι που μπορείτε να κάνετε κι εσείς οι ίδιοι; Αν, για παράδειγμα, έχετε υπάρξει μέλη μιας θεατρικής ομάδας, δεν παρακολουθείτε από περισσότερες οπτικές γωνίες μία θεατρική παράσταση; Αν ξέρετε να μαγειρεύετε εξαιρετικό παστίτσιο, δεν παρακολουθείτε με προσοχή μια διαφορετική εκτέλεση της συνταγής; 
Το κουκλοθέατρο, λοιπόν, είναι οικείο στο μικρό παιδί γιατί συχνά παίζει και το ίδιο σ΄αυτό. Επομένως, όταν βρεθεί θεατής σε μια κουκλοθεατρική παράσταση παρακολουθεί με προσοχή, συμμετέχει, γελάει. Ταυτοχρονα, είναι στη φύση του κουκλοθεάτρου να προτρέπει το παιδί στην άμεση συμμετοχή του στην παράσταση δίνοντάς του, πολλές φορές, τη δυνατότητα να προτείνει λύσεις. Αυτό κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του παιδιού και κάνει ακόμη πιο συναρπαστική τη διαδικασία του κουκλοθεάτρου.
Όταν, λοιπόν, έχετε την ευκαιρία, προτιμήστε να πάτε τα παιδιά σας σε μια παρασταση κουκλοθεάτρου.
Η τελευταία κουκλοθεατρική παρασταση που παρακολούθησα ήταν "Τα Τρία Γουρουνάκια" από την ομάδα της κυρίας Μπήτιου. Οι κούκλες εξαιρετικές, το κουκλοθέατρο επαγγελματικό και το γέλιο άφθονο!Η κ. Μπήτιου συνεργάζεται με τη Χ.Α.Ν.Θ. και οργανώνει κουκλοθεατρικές παραστάσεις για παιδιά κάθε Κυριακή στις 12.00. Η είσοδος είναι 6 ευρώ το άτομο. Αξίζει τον κόπο και τα χρήματα!
Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω link για περισσότερες πληροφορίες
http://puppetry.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου