Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Καλοκαιρινές ιδέες νηπιαγωγών για τη λήξη της σχολικής χρονιάς!


 
http://theblog.coruna.es/2009/06/22/goodbye-schoolhello-summer/

Η Δόνα Τερηδόνα και το Μυστικό της Γαμήλιας Τούρτας
από το νηπιαγωγείο Δελασάλ

Το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά  Η Δόνα Τερηδόνα και το Μυστικό της Γαμήλιας Τούρτας και η αγάπη των παιδιών προς αυτό το βιβλίο ήταν η πηγή έμπνευσης της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης.
Το κείμενο προσαρμόστηκε στις ηλικίες των παιδιών, τα κοστούμια σχεδιάστηκαν με βάση τις εικόνες του βιβλίου και οι μουσικές επιλογές ταίριαξαν απόλυτα στο σατανικό μυαλό της Δόνας Τερηδόνας!
Στη γιορτή πήραν μέρος και τα 3 τμήματα του νηπιαγωγείου και οι ρόλοι ήταν οι εξής:

Δόνες Τερηδόνες
Καθρέφτες
Ποντικοσουρταφέρτας
Ομάδα ποντικιών
Ομάδα γλυκών
Ομάδα περαστικών
Ομάδα αρχιμαγείρων
Γαμήλια τούρτα
Γορίλλες

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κολεγίου Δελασάλ στη Θεσσαλονίκη.


http://petit.delasalle.gr/2010/06/blog-post_07.html
Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας και ο τελευταίος ιππόκαμπος
βασισμένο στο παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου
από την Παραμυθούπολη

Η Παραμυθούπολη ως κεντρικό θέμα της χρονιάς είχε «Περιβάλλον – οικολογία και τέχνη».
Έτσι οι νηπιαγωγοί διάλεξαν το συγκεκριμένο παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου γιατί αναφέρεται στη μόλυνση των θαλασσών και στην εξαφάνιση των θαλασσίων ειδών.

http://www.filodimos.gr/id/index.php?option=com_content&view=article&id=1122:2009-06-16-08-02-32&catid=249:%CE%95%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82&Itemid=238


Ζωγραφίζουμε τον κόσμο μας
από τα Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη- Μητέρα 
 
Με αφορμή το βιβλίο της κ. Μαυροματάκη Βίλμας, τα παιδιά περπάτησαν σε μονοπάτια εικαστικά, γνώρισαν Έλληνες ζωγράφους και τα έργα τους, έλαβαν ερεθίσματα κι έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες. Έτσι είχαν τη δυνατότητα ν’ αντιληφθούν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους. Κουβέντιασαν, φαντάστηκαν, υποδύθηκαν ρόλους, ανακάλυψαν συναισθήματα και με οχτώ πίνακες έφτιαξαν ένα παραμύθι που παρουσίασαν στη γιορτή τους. Έχοντας στο μυαλό τους την εικόνα δημιούργησαν το κείμενο, το συνδύασαν με μουσική και τραγούδι, εργάστηκαν και ομαδικά και το ταξίδι στους πίνακες άρχισε.

http://www.mmschool.gr/index.php?PageID=67 
  
Ολυμπιακοί Αγώνες
από το 4ο Νηπιαγωγείο Πειραιά


Η δομή της γιορτής ήταν η εξής:
ΑΦΗ ΦΛΟΓΑΣ
ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
 
 
 
Αν Όλα τα Παιδιά της Γης
από astropeleki
 
Το σενάριο έχει ως εξής: τα παιδιά, στις ομαδούλες τους, αντιπροσωπεύουν μια χώρα του κόσμου. Οι χώρες που παρουσιάζουμε είναι η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσσία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αφρική, η Βόρεια Αμερική με Ινδιάνους και η Λατινική Αμερική με λατίνους. Οι ομαδούλες των παιδιών θα τοποθετηθούν πάνω σε έναν κύκλο που θα λειτουργεί σαν ρολόϊ και στο κέντρο τους θα υπάρχει μια υδρόγειος σφαίρα. Κάθε ομαδούλα θα παρουσιάζει ένα σύντομο χορευτικό, το πολύ 50 δευτερολέπτων, με τοπική παραδοσιακή μουσική και τοπική παραδοσιακή φορεσιά.

 
 

Καινοτόμα Πολιστιστικά Προγράμματα
από το 4ο Νηπιαγωγείο Νάουσας

Το 4ο Νηπιαγωγείο Νάουσας παρουσίασε τα δύο καινοτόμα πολιτιστικά προγράμματα, που εφάρμοσε και δούλεψε με τους μικρούς μαθητές του κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Το πρώτο, αφορούσε την τέχνη της ζωγραφικής και την επαφή των παιδιών με αυτήν.  Ο τίτλος του προγράμματος, "Ο Βαν Γκονγ μέσα από τα μάτια των παιδιών" με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με τον μεγάλο αυτό ζωγράφο, τα έργα και τη ζωή του, την τεχνική και τα χρώματα του, καθώς και  τον τρόπο περιγραφής και αποτύπωσης της φύσης στη διάρκεια των εποχών, μέσα από τα έργα του. Δημιουργήθηκε στην τάξη το εργαστήρι του ζωγράφου, τα παιδιά πειραματίστηκαν με τεχνικές και διάφορα υλικά και αποτύπωσαν νεκρές φύσεις, τοπία και προσωπογραφίες. Μελέτησαν τα τοπία του και για κάποια από αυτά δημιούργησαν  και δραματοποίησαν τις δικές τους ιστορίες.
Το δεύτερο πρόγραμμα που εκπονήθηκε στην τάξη του 4ου Νηπιαγωγείου Νάουσας, έχει τίτλο "Εργαστήρι κατασκευής προσωπείου ( μάσκας)».
Αφορούσε τη χρήση του προσωπείου στη διάρκεια των αιώνων... από το αρχαίο θέατρο μέχρι σήμερα.


http://www.e-naousa.gr/article.php?naousa=653


Τα Παιχνίδια στου Χρόνου τα Γυρίσματα
από Dandolina, Πρότυπη Προσχολική Αγωγή
 
Αλάτι χοντρό, αλάτι ψιλό, περνά-περνά η μέλισσα, βαρελάκια, βόλοι, κότσι, διελκυστίνδα, αγαλματάκια…ήταν μερικά από τα παραδοσιακά παιχνίδια  που παρουσίασαν  στους γονείς τους οι μικροί μας μαθητές.
ατά τη διάρκεια της επεξεργασίας  του θέματος τα παιδιά λειτούργησαν ως δημοσιογράφοι, πήραν συνέντευξη από τον παππού και τη γιαγιά, έψαξαν πληροφορίες στο διαδίκτυο, μελέτησαν σχετικά βιβλία  και έτσι συγκέντρωσαν πληροφορίες  για τα παιχνίδια του παρελθόντος, για τα ονόματα τους, τους κανόνες τους, καθώς και από τι υλικά  ήταν φτιαγμένα.
Όλο αυτό το ταξίδι στο παρελθόν, ενθουσίασε τους μικρούς μας μαθητές και στάθηκε αφορμή να επιλεγεί ως θέμα της καλοκαιρινής μας γιορτής.
Οι δασκάλες της τάξης τους, αλλά και οι δασκάλες της μουσικής και του χορού, βοήθησαν τα παιδιά να οργανώσουν την παράσταση τους και μεταμφιεσμένοι σε πιτσιρίκια μιας άλλης εποχής παρουσίασαν με πολύ κέφι στους γονείς τους παιχνίδια από το παρελθόν.

Δείτε υλικό από τη γιορτή: http://www.dandolina.gr/event1_old.htm


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου