Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Παιδί και Νηπιαγωγείο: Ημέρες προσαρμογής

Κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όσα παιδιά φοιτούν σε τάξεις προνηπίων και νηπίων περνούν μία περίοδο προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως οι μικροί μαθητές προσπαθούν να γνωρίσουν τους συμμαθητές τους, να αναπτύξουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους δασκάλους τους, να κατανοήσουν τους κανόνες της τάξης τους και να συμμετέχουν ενεργά στις καθημερινές δραστηριότητες του νηπιαγωγείου.
Πολλές φορές, η  παραπάνω διαδικασία προκαλεί στα παιδιά έντονο εκνευρισμό, άρνηση για το σχολείο και κλάμα. Με τον καιρό, όμως, τα παιδιά αρχίζουν να νιώθουν οικεία στο χώρο του σχολείου, τα δάκρυα λιγοστεύουν και η συμμετοχή των παιδιών στις δραστηριότητες γίνεται με μεγαλύτερη προθυμία.
Η περίοδος προσαρμογής των παιδιών στο περιβάλλον του νηπιαγωγείου, ειδικά αν το παιδί δεν έχει ξαναπάει σχολείο, μπορεί να κρατήσει και μέχρι τα Χριστούγεννα.
Έτσι,  όσοι γονείς έχουν παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο και παρουσιάζουν προβλήματα προσαρμογής, καλούνται να οπλιστούν με πολλή υπομονή και πάνω απ' όλα ψυχραιμία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου