Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (στη Θεσσαλονίκη)





Το Σάββατο 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Νέο Δημαρχείο υποδέχεται  τους μικρούς και μεγάλους δημότες της Θεσσαλονίκης  σε μία εκδήλωση για την ημέρα γέννησης του  μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Την εκδήλωση Παί-ζω με το βιβλίο οργανώνει το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Παιδί στην πόλη» σε συνεργασία με την   καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη», υπό  την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού.

Από τις 11 το πρωί και ως τις 2 το μεσημέρι το φουαγιέ του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου θα μεταμορφωθεί σε χώρο δημιουργίας με καλλιτεχνικά εργαστήρια και διαδραστικές αφηγήσεις για τους μικρούς μας φίλους.


Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
11:00-14:00
Παράλληλα εργαστήρια:
-       «Φτιάξε τον πιο πρωτότυπο σελιδοδείχτη!»: εργαστήρι χειροτεχνίας
-       «Βιβλίο τσέπης!»: εργαστήρι βιβλιοδεσίας
-       «Το μεγάλο μας βιβλίο»: ομαδική δράση όπου ένα πολύ  μεγάλο βιβλίο θα γεμίσει με αγαπημένες σελίδες παραμυθιών ζωγραφισμένες από τα παιδιά, με τη βοήθεια των εθελοντών-παιδαγωγών της «Σχεδίας στην πόλη»

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα:
11:30 12:00: Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών  με  συνοδεία ζωντανής μουσικής 
                   από την Ανθούλα Θάνου και τον Παναγιώτη Κούλελη
12:30:-14:00: Διαδραστικές αφηγήσεις
Συμμετέχουν:
Νώντας Νικολαϊδης, παιδαγωγός: «Τα 88 ντολμαδάκια» του Ευγένιου Τριβιζά,  μια αφήγηση με απρόβλεπτο τέλος
Γιάννης Θεοδώρου, παιδαγωγός: «Ακούστε κι αυτό!» αφήγηση παραμυθιών από
άλλες χώρες με συμμετοχικό παιχνίδι
Σχεδία στην πόλη: «Παραμύθια απ΄το τηλέφωνο» του Τζιάννι Ροντάρι
Εύα Ιεροπούλου, συγγγραφέας: «Το μικρό σπίτι της Nίνας», μουσική αφήγηση.
Με την στήριξη των εκδόσεων «Επόμενος σταθμός»

www.sxediastinpoli.gr

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Αντικείμενα για παιδιά που σίγουρα θα ζηλέψετε!





http://mamasaidshop.typepad.com/mamasaid/furniture/


 



http://killerbdesign.wordpress.com/2011/02/13/knockoff-pottery-barn-floral-lampshade/

 
 http://larryfire.wordpress.com/2009/02/26/judson-beaumonts-wild-and-whimsical-children%E2%80%99s-furniture/


Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Καλοκαιρινές ιδέες νηπιαγωγών για τη λήξη της σχολικής χρονιάς!


 
http://theblog.coruna.es/2009/06/22/goodbye-schoolhello-summer/

Η Δόνα Τερηδόνα και το Μυστικό της Γαμήλιας Τούρτας
από το νηπιαγωγείο Δελασάλ

Το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά  Η Δόνα Τερηδόνα και το Μυστικό της Γαμήλιας Τούρτας και η αγάπη των παιδιών προς αυτό το βιβλίο ήταν η πηγή έμπνευσης της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης.
Το κείμενο προσαρμόστηκε στις ηλικίες των παιδιών, τα κοστούμια σχεδιάστηκαν με βάση τις εικόνες του βιβλίου και οι μουσικές επιλογές ταίριαξαν απόλυτα στο σατανικό μυαλό της Δόνας Τερηδόνας!
Στη γιορτή πήραν μέρος και τα 3 τμήματα του νηπιαγωγείου και οι ρόλοι ήταν οι εξής:

Δόνες Τερηδόνες
Καθρέφτες
Ποντικοσουρταφέρτας
Ομάδα ποντικιών
Ομάδα γλυκών
Ομάδα περαστικών
Ομάδα αρχιμαγείρων
Γαμήλια τούρτα
Γορίλλες

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κολεγίου Δελασάλ στη Θεσσαλονίκη.


http://petit.delasalle.gr/2010/06/blog-post_07.html




Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας και ο τελευταίος ιππόκαμπος
βασισμένο στο παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου
από την Παραμυθούπολη

Η Παραμυθούπολη ως κεντρικό θέμα της χρονιάς είχε «Περιβάλλον – οικολογία και τέχνη».
Έτσι οι νηπιαγωγοί διάλεξαν το συγκεκριμένο παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου γιατί αναφέρεται στη μόλυνση των θαλασσών και στην εξαφάνιση των θαλασσίων ειδών.

http://www.filodimos.gr/id/index.php?option=com_content&view=article&id=1122:2009-06-16-08-02-32&catid=249:%CE%95%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82&Itemid=238


Ζωγραφίζουμε τον κόσμο μας
από τα Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη- Μητέρα 
 
Με αφορμή το βιβλίο της κ. Μαυροματάκη Βίλμας, τα παιδιά περπάτησαν σε μονοπάτια εικαστικά, γνώρισαν Έλληνες ζωγράφους και τα έργα τους, έλαβαν ερεθίσματα κι έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες. Έτσι είχαν τη δυνατότητα ν’ αντιληφθούν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους. Κουβέντιασαν, φαντάστηκαν, υποδύθηκαν ρόλους, ανακάλυψαν συναισθήματα και με οχτώ πίνακες έφτιαξαν ένα παραμύθι που παρουσίασαν στη γιορτή τους. Έχοντας στο μυαλό τους την εικόνα δημιούργησαν το κείμενο, το συνδύασαν με μουσική και τραγούδι, εργάστηκαν και ομαδικά και το ταξίδι στους πίνακες άρχισε.

http://www.mmschool.gr/index.php?PageID=67 
  
Ολυμπιακοί Αγώνες
από το 4ο Νηπιαγωγείο Πειραιά


Η δομή της γιορτής ήταν η εξής:
ΑΦΗ ΦΛΟΓΑΣ
ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
 
 
 
Αν Όλα τα Παιδιά της Γης
από astropeleki
 
Το σενάριο έχει ως εξής: τα παιδιά, στις ομαδούλες τους, αντιπροσωπεύουν μια χώρα του κόσμου. Οι χώρες που παρουσιάζουμε είναι η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσσία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αφρική, η Βόρεια Αμερική με Ινδιάνους και η Λατινική Αμερική με λατίνους. Οι ομαδούλες των παιδιών θα τοποθετηθούν πάνω σε έναν κύκλο που θα λειτουργεί σαν ρολόϊ και στο κέντρο τους θα υπάρχει μια υδρόγειος σφαίρα. Κάθε ομαδούλα θα παρουσιάζει ένα σύντομο χορευτικό, το πολύ 50 δευτερολέπτων, με τοπική παραδοσιακή μουσική και τοπική παραδοσιακή φορεσιά.

 
 

Καινοτόμα Πολιστιστικά Προγράμματα
από το 4ο Νηπιαγωγείο Νάουσας

Το 4ο Νηπιαγωγείο Νάουσας παρουσίασε τα δύο καινοτόμα πολιτιστικά προγράμματα, που εφάρμοσε και δούλεψε με τους μικρούς μαθητές του κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Το πρώτο, αφορούσε την τέχνη της ζωγραφικής και την επαφή των παιδιών με αυτήν.  Ο τίτλος του προγράμματος, "Ο Βαν Γκονγ μέσα από τα μάτια των παιδιών" με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με τον μεγάλο αυτό ζωγράφο, τα έργα και τη ζωή του, την τεχνική και τα χρώματα του, καθώς και  τον τρόπο περιγραφής και αποτύπωσης της φύσης στη διάρκεια των εποχών, μέσα από τα έργα του. Δημιουργήθηκε στην τάξη το εργαστήρι του ζωγράφου, τα παιδιά πειραματίστηκαν με τεχνικές και διάφορα υλικά και αποτύπωσαν νεκρές φύσεις, τοπία και προσωπογραφίες. Μελέτησαν τα τοπία του και για κάποια από αυτά δημιούργησαν  και δραματοποίησαν τις δικές τους ιστορίες.
Το δεύτερο πρόγραμμα που εκπονήθηκε στην τάξη του 4ου Νηπιαγωγείου Νάουσας, έχει τίτλο "Εργαστήρι κατασκευής προσωπείου ( μάσκας)».
Αφορούσε τη χρήση του προσωπείου στη διάρκεια των αιώνων... από το αρχαίο θέατρο μέχρι σήμερα.


http://www.e-naousa.gr/article.php?naousa=653


Τα Παιχνίδια στου Χρόνου τα Γυρίσματα
από Dandolina, Πρότυπη Προσχολική Αγωγή
 
Αλάτι χοντρό, αλάτι ψιλό, περνά-περνά η μέλισσα, βαρελάκια, βόλοι, κότσι, διελκυστίνδα, αγαλματάκια…ήταν μερικά από τα παραδοσιακά παιχνίδια  που παρουσίασαν  στους γονείς τους οι μικροί μας μαθητές.
ατά τη διάρκεια της επεξεργασίας  του θέματος τα παιδιά λειτούργησαν ως δημοσιογράφοι, πήραν συνέντευξη από τον παππού και τη γιαγιά, έψαξαν πληροφορίες στο διαδίκτυο, μελέτησαν σχετικά βιβλία  και έτσι συγκέντρωσαν πληροφορίες  για τα παιχνίδια του παρελθόντος, για τα ονόματα τους, τους κανόνες τους, καθώς και από τι υλικά  ήταν φτιαγμένα.
Όλο αυτό το ταξίδι στο παρελθόν, ενθουσίασε τους μικρούς μας μαθητές και στάθηκε αφορμή να επιλεγεί ως θέμα της καλοκαιρινής μας γιορτής.
Οι δασκάλες της τάξης τους, αλλά και οι δασκάλες της μουσικής και του χορού, βοήθησαν τα παιδιά να οργανώσουν την παράσταση τους και μεταμφιεσμένοι σε πιτσιρίκια μιας άλλης εποχής παρουσίασαν με πολύ κέφι στους γονείς τους παιχνίδια από το παρελθόν.

Δείτε υλικό από τη γιορτή: http://www.dandolina.gr/event1_old.htm


 









Κλασικά, αλλά ανατρεπτικά παραμύθια (μέρος 1ο)



Το γεύμα των λύκων
Κείμενο-εικονογράφηση: Geoffrey de Pennart
Μετάφραση: Γιάννης Παπαδόπουλος,
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 1999



Από τους αγαπημένους συγγραφείς των παιδιών, γνωστός για τις ανατροπές που επιχειρεί στα κλασικά παραμύθια, ο Geoffrey de Pennart (Ο λύκος ξαναγύρισε) διηγείται εδώ με χιούμορ και ευρηματικότητα την ιστορία μιας παράξενης φιλίας ανάμεσα σε έναν λύκο και σε ένα γουρουνάκι. Μιας φιλίας που εξελίσσεται απροσδόκητα καθώς ο λύκος έχει στην αρχή πιάσει το γουρουνάκι και καλεί την οικογένειά του για να το φάνε όλοι μαζί σε κυριακάτικο γεύμα. Μέσα από ένα λιτό ευφάνταστο κείμενο και μια σειρά καλοδουλεμένους χαρακτήρες, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται ένα πολυτάλαντο γουρουνάκι που ξέρει να μαγειρεύει, να παίζει μουσική και να διορθώνει παλιά αυτοκίνητα, ο Pennart προβάλλει την αξία της συντροφικότητας, της δημιουργικότητας και της ψυχραιμίας. Από τα καλύτερα βιβλία του γάλλου συγγραφέα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Εξυπνο και διασκεδαστικό, προσαρμοσμένο στις παιδαγωγικές απαιτήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου.
(από 4 ως 8 χρόνων) 

Οταν ο Κούκος
Κείμενο-εικονογράφηση Μπέκη Μπλουμ Εκδόσεις Ζεβρόδειλος, 1999


 Τα ζώα του δάσους πρωταγωνιστούν και στο ρομαντικό παραμύθι που έγραψε και εικονογράφησε η Μπέκη Μπλουμ, η ελληνικής καταγωγής εκδότρια του Siphano Picture Books, βρετανικού εκδοτικού οίκου με αξιόλογη παρουσία στον χώρο του ποιοτικού παιδικού βιβλίου. Πρόκειται για την ιστορία του Κούκου που «δουλειά του ήταν να λέει την ώρα». Ηρθε λοιπόν στο δάσος με το ρολόι του, έχτισε ένα όμορφο σπιτάκι και άρχισε να διαλαλεί κάθε τόσο: «Ακριβώς, και τέταρτο, και μισή, παρά τέταρτο». Η ζωή των ζώων αναστατώθηκε, όλα έγιναν βιαστικά χωρίς να το καταλάβουν και έμαθαν «λέξεις δύσκολες», όπως «προγραμματισμός» και «συνέπεια». Ωσπου μια ημέρα ο Κούκος συνάντησε μια όμορφη Κουκίνα. Δυνατό και εκφραστικό, το ασυνήθιστο παραμύθι της Μπέκη Μπλουμ συνοδεύεται από αέρινες εικόνες και χτίζει για τα παιδιά μια ζεστή φωλιά με υλικά την τρυφερότητα και την ποίηση.
(από 5 ως 8 χρόνων) 

Η Αργοναυτική Εκστρατεία
Κείμενο-εικονογράφηση Σοφία Ζαραμπούκα
Εκδόσεις Κέδρος, 1999



Σε διαφορετικό κλίμα οι πολύχρωμες ζωγραφιές της Σοφίας Ζαραμπούκα εισάγουν σιγά σιγά τα παιδιά στην αισθητική της αφαίρεσης. Στο τελευταίο βιβλίο της ­ μετά την ελληνική μυθολογία, τον Αριστοφάνη και τον Ομηρο ­ η πασίγνωστη εικονογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων στρέφεται στην Αργοναυτική Εκστρατεία και ζωντανεύει τις θρυλικές περιπέτειες του Ιάσονα και των συντρόφων του. Με τολμηρά χρώματα, λιτές φόρμες και απλά κείμενα που καταγράφουν βήμα βήμα τη δύσκολη πορεία από την Ιωλκό στην Κολχίδα και πάλι πίσω μέσω του ποταμού Ιστρου.
(από 8 ως 11 χρόνων) 

Ο παππούς μου κι εγώ
Μαίρη Μεταξά-Παξινού
Εικονογράφηση Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις Κέδρος, 1998




Παιδικό αφήγημα που ξετυλίγει σε πρώτο πρόσωπο τη σχέση ενός μικρού αγοριού με τον παππού του. Εναν παππού διαφορετικό από τους άλλους, που τον περιμένει κάθε Παρασκευή έξω από την πόρτα του σχολείου για να το σκάσουν μαζί με μια παλιά ασημένια Φορντ. Ανάμεσα στις βόλτες στην εξοχή, στα ανεπανάληπτα βράδια στη σκηνή και στα μυστικά του ψαρέματος ο παππούς μαθαίνει στον εγγονό του να ανακαλύπτει τις απλές χαρές της ζωής. Και όταν αρρωσταίνει τον προετοιμάζει σιγά σιγά για τον θάνατό του. Αν και ο μικρός αφηγητής της Μαίρης Μεταξά μοιάζει να μιλάει και να σκέφτεται σαν μεγάλος, ο παππούς παραμένει ένας γοητευτικός και ενδιαφέρων ήρωας που μεταγγίζει στα παιδιά ένα απόσταγμα τρυφερότητας και παιδαγωγικής ευαισθησίας. Το βιβλίο είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με θέμα την καθημερινή παιδική εμπειρία.
(από 9 ως 11 χρόνων) 

πηγή: http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=112500 

 

 

 

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Φορέσατε "Μάρτη";

giaxaliotis.blogspot.com
 
Σήμερα το πρωί, ετοιμάζοντας ασπροκόκκινα βραχιολάκια για τους μικρούς μαθητές μου, ήρθαν στο μυαλό μου εικόνες των παιδικών μου χρόνων, τότε που έμπεινε ο Μάρτιος και τέντωνα χαρωπά το χέρι μου για να μου δέσουν το δικό μου βραχιολάκι. 
Το βραχιολάκι, συνήθως, μου το ετοίμαζε η γιαγιά μου ή η μαμά μου. Μόλις το φορούσα, ανυπομονούσα να πάω στο σχολείο για να το δείξω στις φίλες μου και να μετρήσουμε ολες μαζί αντίστροφα για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Για έναν ολόκληρο μήνα, ο "Μάρτης" μου αποτελούσε ,για μένα, το πιο πολύτιμο φυλαχτό. Πρόσεχα πάντα μην τον χάσω, μην τον λερώσω κι όταν έκανα μπάνιο ,πιο πολύ ανησυχούσα για το βραχιολάκι μου, παρά για το αν θα τσούξουν τα μάτια  μου από το σαμπουάν!
Είχε μεγάλη σημασία αυτό το βραχιολάκι. Σήμαινε τον ερχομό της άνοιξης, τα πρώτα ανθάκια στις αμυγδαλιές, τα γενέθλια της μαμάς μου, τη γλυκιά αναμονή για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και για... τα πρώτα κοντομάνικα...!
Και μετά, η πρώτη μέρα του Απρίλη... Η αγωνία για τον μικρό "Μάρτη"...Θα τον βρουν τα χελιδόνια;;;
Σήμερα, λοιπόν, έκπληκτα για το καινούριο τους βραχιολάκι, τα παιδιά μου έκαναν μια σειρά ερωτήσεων που με συγκίνησαν τρομερά και μου χάρισαν λίγη παιδική ανεμελιά!

 Κυρία, αυτό το βραχιολάκι θα το πάρουμε στο σπίτι μας;

Θα κοιμηθούμε με το βραχιολάκι;

Όταν κάνουμε μπάνιο, θα φύγει ο Μάρτης μας;

Μπορούμε να κρατήσουμε τον "Μάρτη" μας για πάντα;

-Κυρία, εσύ γιατί έκανες "Μάρτη";
-Α, ναι, γιατί είσαι μικρή!
   ........

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!